Hoe bescherm ik mijn gewas tegen klimaatverandering?

In 2018 was het enorm droog en braken we het ene na het andere warmterecord. Veel mensen genoten enorm van de warmte maar zochten ook regelmatig afkoeling op. Maar voor de meeste gewassen en teelten was het pas echt afzien. Zij konden door het gebrek aan water niet de nodige afkoeling krijgen. Kwekers en telers zaten daardoor ook met hun handen in het haar. Wordt deze droogte een doorzettende verandering of valt het uiteindelijk allemaal wel mee? Stefan bakker vertelt u hier graag meer over.

In de vooruitzichten voor de komende jaren staat dat het steeds warmer gaat worden. Dit betekent het volgende voor onze omliggende landen: geheel Frankrijk (dus niet alleen Zuid-Frankrijk) krijgt een mediterraan zeeklimaat, dus het wordt droger. In België krijgen we een gemixt klimaat. Het Zuiden zal hetzelfde klimaat als Frankrijk krijgen en het Noorden zoals in Nederland. In Nederland wordt het warmer en gaat het juist alleen maar meer en vaker regenen. Ook worden de regenbuien intenser. Dit komt omdat er door de warmte meer water van de Atlantische Oceaan verdampt wordt en alles wat verdampt wordt komt weer omlaag als neerslag. Dankzij ons zeeklimaat en zuidwestelijke wind komt die neerslag bij ons naar beneden. Het kan wel zijn dat er af en toe door bijvoorbeeld een oostelijke stroming van het weer, het droger wordt maar over het algemeen wordt het juist wat natter en warmer in Nederland.

Maar zoals een gezegde luidt: “niets is zo veranderlijk als het weer”, kunnen de voorspellingen afwijken van de werkelijkheid. Toch is het wel verstandig om de juiste voorbereidingen te treffen. Daarom geef ik u de volgende tip: Spaar vanaf het voorjaar regenwater voor gebruik in de zomer. Gebruik als alternatief in het voorjaar wat oppervlaktewater als dit mogelijk is, want de kwaliteit en beschikbaarheid van oppervlaktewater is in het voorjaar veel beter dan in de zomer. En juist in de zomer heeft uw gewas veel en kwalitatief goed water nodig. Het voordeel hiervan is dat uw systeem minder verstoppingsrisico loopt en een lagere ziektedruk bevat.

Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk, voor een zorgeloze zomer. Mocht u vragen of advies nodig hebben? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!